March 8, 2014

Pohon Jacaranda di kampus utama

Di university of sydney ni ada sebuah bangunan yang diberi nama The Quadrangle yang mula dibina antara tahun 1854-1920  dan siap sepenuhnya  pada tahun 1960. Bangunan ni terletak di Darlington kampus iaitu kampus utama universiti..Yang pasti bukan fakulti aku..haha..sebab fakulti aku berada jauh nun di camdem campus..Tapi tak pernah jejak lagi ke sana sebab kelas semester ni semua di Australian technology park berdekatan kampus utama ni.

Senibina bangunan ni pula berdasarkan ciri-ciri bangunan di oxford dan cambridge. Memang The quadrangle ni menjadi salah satu tumpuan di universiti ni..

Jadi jom kita snap beberapa gambar di sekitar Quadrangle.


Okeh pemandangan dari jauh yang sengaja di blurkan...sebab nak fokus
-
-
-
pada gambar ni







 hahha..nampak tak khusyuknya baca buku tengah-tengah panas tu..Berlatarbelakang bangunan utama The Quadrangle.


laluan yang menghubungkan antara kawasan.


dedaunan menjalar menghiasi pintu utama

 The quadrangle yang berbentuk 4 segi...


 sebenarnya dalam tu selain ada dewan kuliah ada juga muzium yang menempatkan mumia...so tunjuk gamba tembikar dan tulang jerla ya..yang mumia tu cam scary plak..

 dari jauh boleh nampak Pokok Jacaranda..
-
-
zooM
Hoho...tak sabar nak tengok pokok Jacaranda tu berbunga...kalau  nak tahu pokok ni akan mengeluarkan bunga purple yang memang cantik..

setahun kat sini dapat tengok perubahan musim dan juga perubahan fizikal pokok ni...
From green to purple!

pss: credit to Afiq Hanuar sebab tolong amek gamba juga..Sampai termasuk jari dia dalam gamba ni..wakakka...

 "Hidup penuh warna warni...Tinggalkan warna-warna yang kelam dan kejarlah pelangi..."





2 comments:

  1. cikgu..nk email cikgu..
    sy nk tanya soalan

    ReplyDelete
  2. cantiknya...SubhanAllah..cantik macam kat UWA.. mcm hogwarts school pon ada..teringin nak p sydney..homai

    ReplyDelete

Ai, takkan tengok je.:)

~TinGgalkan JEjak Anda~

Lawat Blog mereka juga~